søndag 6. april 2014

Skuteviken i Bergen!



Det ble en deilig spasertur i oppholdsvær og litt duskregn. Det var nok litt tidlig på en søndagsmorgen, så det var ikke mange mennesker å se. Men det viste seg at det var en god ide å ta turen innom Skuteviken. Jeg ble overrasket over hvor flott det var der!
Området Skuteviken i Bergen ligger ved selve Skuteviken som er en liten bukt av Byfjorden.

 

Skuteviken vokste frem som en isolert forstad til Bergen. i ly av Da baglerne og birkebeinerne kjempet mot hverandre sommeren 1198, hadde baglerne skipsflåten sin liggende i Skuteviken. Allerede på 1600-tallet ble Skuteviken omtalt som et gammelt område, men først på 1900-tallet ble det veiforbindelse langs stranden til byen. I Skuteviken ble små trehus reist uten noen overordnet plan, og veksten foregikk i særlig grad frem mot slutten av 1700-tallet.

 

Navnet Skuteviken kommer antagelig av at kjøpmennene på Bryggen brukte fjæren på Bradbenken og i Skuteviken til opptrekksplass når skutene skulle kjølhales. Bebyggelsen i Skuteviken framstår i dag som svært pittoresk med gamle trehus og trange smau, og de fredete Skuteviksbodene langs fjorden. Strøkets lokale buekorps heter Skutevikens Buekorps, og er ett av byens eldste gjenværende buekorps.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar